11 серпня 2021 року головою Центрального комітету професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Олексієм Романюком та Президентом Української Асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» Дмитром Новицьким було підписано Меморандум про співпрацю .


Враховуючи нинішній складний фінансовий та технічний стан багатьох підприємств водопровідно-каналізаційного господарства; необхідність розробки на затвердження на законодавчому рівні стратегії розвитку цієї підгалузі; гострий дефіцит кваліфікованих кадрів через низький рівень оплати праці; розуміючи необхідність, перспективність та користь розширення сфери співпраці; керуючись прагненням подолання негативних явищ економіки для суб’єктів господарювання, підвищення якості води та покращення обслуговування споживачів, сторони домовились в межах своїх завдань та повноважень, передбачених законодавством, добиватися:
• створення необхідної нової та вдосконалення існуючої законодавчої та нормативно-правової бази для забезпечення сталого розвитку, ефективного функціонування підприємств водопостачання та водовідведення і безперебійного забезпечення водою населених пунктів України.
• справедливого та економічно обґрунтованого тарифоутворення.
• бюджетної підтримки та залучення коштів міжнародних фінансових інституцій для інвестиційних проєктів в водопровідно-каналізаційний сектор;
• удосконалення системи підготовки кадрів для підгалузі та покращення економічних та трудових відносин на підприємствах, підвищення рівня заробітної плати та забезпечення інших соціальних гарантій працівників.
• участі в межах повноважень, у процесі прийняття рішень з питань формування та реалізації політики в сфері водопостачання та водовідведення.

Меморандумом визначено пріоритетні напрямки та форми співробітництва, зокрема:

• виконання існуючих та ініціювання нових проєктів державних цільових програм якісної питної води, розвитку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.
• удосконалення державної системи управління та посилення уваги державних органів до проблем підгалузі.
• сприяння впровадженню заходів з енергозбереження в водопровідно-каналізаційному секторі, дослідження галузевих проблем, вивчення, узагальнення та пошук оптимальних шляхів запровадження передового досвіду щодо ефективного використання наявних ресурсів, сприяння реконструкції та модернізації суб’єктів господарювання сучасним обладнанням.
• організація та проведення спільних нарад, круглих столів, науково-практичних конференцій, форумів, інших публічних заходів з метою узгодження сторонами виваженої та обґрунтованої політики щодо подальшого розвитку водопровідно-каналізаційного господарства, спільної роботи з органами місцевого самоврядування.
• проведення моніторингу показників роботи та обмін наявною у підписантів Меморандуму інформацією щодо стану водопровідно-каналізаційного сектору, досвідом роботи суб’єктів господарювання.
• захист трудових прав та інтересів працівників підприємств шляхом укладення галузевої, територіальних угод та колективних договорів.
• вирішення нагальних фінансових, технічних питань суб’єктів господарювання, в тому числі шляхом звернень, заяв, запитів до їх власників, органів місцевого самоврядування, проведення, за необхідності, спільних акцій.
• сприяння в роботі щодо кадрового забезпечення, запровадження нових навчальних програм, тренінгів для працівників.
• організація конкурсів, оглядів на краще підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, професійної майстерності, безпеки праці тощо.
• створення належних умов праці та виробничого побуту, організація оздоровлення та відпочинку працівників та членів їх сімей, культурно-масової та спортивної роботи.
• створення робочих груп, комісій з представників сторін для обговорення та організації роботи, що є предметом цього Меморандуму.
• організація інформаційного супроводу з питань висвітлення роботи трудових колективів водопровідно-каналізаційного господарства, залучення громадськості до обговорення проблем даної сфери економіки за допомогою ЗМІ.

Підписаний Меморандум розширить рамки співпраці, сприятиме розвитку та модернізації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, підвищить ефективність діалогу між партнерами та посилить соціальний захист працівників цієї підгалузі.