10Належний стан охорони праці в умовах війни залишається одним з основних завдань профспілок. Про це та багато чого іншого йшлося 9 лютого на черговій нараді вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці підприємств житлово-комунального господарства області за підсумками роботи за 2022 рік.

Нарада проводилась соціальними партнерами - Департаментом ЖКГ ОДА та Президією обкому профспілки.

В нараді також взяли участь: голови Центрального комітету профспілки - Олексій РОМАНЮК, Обласного об’єднання профспілок - Віталій ДУБІЛЬ, окремі керівники підприємств, фахівці з охорони праці, голови профкомів, профспілковий актив, який опікується на підприємстві цими питаннями.

Розпочався захід із вшанування пам’яті загиблих на війні та від ворожих дій російського агресора, в тому числі й працівників галузі.        

071310

           

З доповідями про роботу підприємств галузі з питань охорони праці за воєнний, 2022-й, рік виступили голова обкому профспілки Анастасія ДЕМІДОВА та заступник директора департаменту ЖКГ ОДА Володимир ВЕРХРТУРЦЕВ. Зокрема, в їх доповідях йшлося про наступне:

Анастасія ДЕМІДОВА: «…незважаючи на воєнний стан, робота підприємств галузі, більшість з яких відносяться до критичної інфраструктури, продовжувалася в повному обсязі. Головною задачею керівників, профспілкових лідерів, інженерів з охорони праці в звітному періоді було збереження життя кожного працівника. Така задача ставилася і у довоєнні часи, але наразі вона набула ще більшого значення, ніж раніше, бо два працівники з підприємств галузі загинули під час ліквідації наслідків ворожих обстрілів. Дуже багато працівників підприємств галузі на передовій захищають нашу країну, нажаль, є загиблі та поранені. Значною залишається кількість спілчан, майно яких знищене чи пошкоджене. Всі вони потребують допомоги. Сьогодні таку допомогу від профспілок всіх рівнів надано на суму 2987,7 тис. грн тільки первинними профспілковими організаціями галузі.

Обкомом профспілки за період російської військової агресії направлено 388,0 тис. грн первинним профспілковим організаціям для підтримки сімей загиблих, поранених, відновлення пошкодженого майна та інші нужди членів профспілки.

Також зібрані кошті в розмірі 90,0 тис. грн були передані ЦК профспілки для закупівлі дронів, які вже передані на ЗСУ. Детальна інформація з цього питання надана всім присутнім.

І ми продовжуємо цю роботу. Наразі готується допомога для Нікополя у вигляді продуктових наборів, яку очікуємо від Федерації профспілок України.

На жаль, в минулому році сталося 12 випадків виробничого травматизму, проти 11 в 2021-му. Однак відмінною рисою від попередніх років є те, що 2 травми з 4 смертельних, пов’язаних з виробництвом, сталися з працівниками підприємств, які загинули під час ліквідації наслідків ворожої агресії. Це випадки, які сталися в КП «Сансервіс» м. Кривий Ріг, КП «Міські автомобільні дороги» м. Нікополь. Також необхідно відзначити те, що внаслідок складного емоційного стану, пов’язаного з війною, сталося 5 природних смертей, той рік в галузі їх не було». Далі профлідерка  розповіла про роботу профспілкового активу з цих питань та заходах, які необхідно прийняти щодо упередження виробничого травматизму в 2023 році.

 Володимир ВЕРХОТУРЦЕВ, заступник директора департаменту ЖКГ та будівництва облдержадміністрації відзначив, що: «…керівники підприємств і профспілковий актив здійснюють свою діяльність в складних умовах сьогодення. Війна спричинила ще більш загрозливу фінансово-економічну ситуацію, в якій перебувають більшість підприємств ЖКГ. При цьому вирішення питань охорони праці повинні стати нормою життя в кожному колективі. Разом з обкомом профспілки організований і проводиться обласний громадський огляд з охорони праці, відповідно до укладеної Територіальної угоди аналізується стан роботи та кожний випадок виробничого травматизму. На виконання комплексних заходів з охорони праці підприємствами галузі за звітний період витрачено 22,6 млн. грн, що склало 133,4 % від запланованого колдоговорами та комплексними заходами». Далі В. Верхотурцев  звернув увагу присутніх на те, що: «Незважаючи на розпочату росією військову агресію, комунальники області підготували належним чином весь житлово-комунальний комплекс  та об’єкти соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 року». Також він висловив побажання посилити роботу з охорони праці в 2023 році. Сказав, що: «Трудовий фронт необхідний задля нашої Перемоги. Організувати роботу на кожному підприємстві необхідно таким чином, щоб не допускати нещасних випадків на виробництві. Вважаю, що керівникам підприємств, багаточисельному профспілковому активу це під силу. Нехай 2023 рік буде роком без травм і аварій».

 Про роботу Обласного об’єднання профспілок в умовах війни, волонтерську діяльність, допомогу фронту, ВПО, сім’ям воїнів ЗСУ, загинувших на війні, постраждалим від бойових дій - у своєму виступі розповів голова обласного об’єднання профспілок Віталій ДУБІЛЬ.  Далі він наголосив на підвищенні ролі громадських інспекторів з охорони праці на підприємствах та шляхи вдосконалення громадського контролю.  Він зосередив свою увагу на необхідності спрямувати роботу громадських інспекторів на профілактику та вирішення питань безпеки життєдіяльності на виробництві, надання їм необхідного часу для громадської роботи, направляти на навчання до профспілкових навчальних центрів.  

Виступ голови ЦК профспілки Олексія РОМАНЮКА був зосереджений на галузевій роботі з цього питання, роботі профспілок щодо збереження та вдосконалення профспілкового впливу на охорону праці, а також питання розповсюдження позитивного досвіду роботи обкомів профспілки, первинних профорганізацій щодо створення належних умов праці.

З детальною інформацією щодо 2 нещасних випадків із смертельними наслідками в КП «Кривбасводоканал» та КП «Сансервіс» м. Кривий Ріг  доповів голова криворізького міськкому профспілки, як учасник комісій із спеціального розслідування, які були призначені.

Прикро відзначити, що аналіз інформації щодо травм, пов’язаних з виробництвом, свідчить про те, що в багатьох випадках основною причиною є організаційна - тобто невиконання посадових обов’язків і невиконання вимог інструкції з охорони праці. На жаль, в окремих випадках особиста необережність призвела до смертельних наслідків.

Наприкінці учасниками наради було прийнято рішення, яке передбачає конкретні заходи щодо покращення, підвищення ефективності роботи з охорони праці, а в умовах воєнного часу - особливо.

    

                        За інформацією президії обкому профспілки.